Hercules

Hercules Kraftrad

Hercules Fahrrad GmbH & Co. KG is een Duitse fietsenfabrikant, en in het verleden producent van motorfietsen en scooters. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Neuhof an der Zenn.

Aktiengesellschaft Nürnberger Velocipedefabrik Hercules, vorm. Carl Marschütz & Co., later Nürnberger Hercules Werke AG en Nürnberger Hercules Werke GmbH, Nürnberg. Het bedrijf werd in 1886 als fietsenfabriek opgericht door Carl Marschütz. Vanaf 1903 werden er motorfietsen gebouwd met inbouwmotoren van FN, Fafnir, JAP, Villiers, Moser, ILO, Sachs, Bark, Columbus en Küchen. Tot 1939 betrof het motorfietsen van 73- tot 500 cc, na de oorlog vooral Sachs-tweetakten van 30- tot 250 cc. Vooral in de terreinsporten behaalden Hercules-machines goede resultaten.

In 1973 werd een 294 cc wankelmotor gebouwd, die echter geen succes werd. In Engeland werd de machine als DKW verkocht. Vanaf 1969 behoort Hercules tot het Sachs-concern en sinds 1978 dragen de GS (terrein-) modellen ook de naam Sachs op de tank. Zie ook Prior.

In 1987 wordt Hercules overgenomen door Mannesmann, en breekt een roerige en onrustige tijd aan voor het bedrijf. In 1995 wordt het overgenomen door het Nederlandse Accell Group, de derde fietsproducent (in aantallen) van Europa. Hercules is tegenwoordig een van de bekendste en belangrijkste fietsmerken van Duitsland.